Obiectivul general al proiectului CloudPrecis il reprezinta creşterea capacităţii de cercetare în tehnologii Cloud şi prelucrarea masivelor de date a Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB), Facultatea de Automatică şi Calculatoare, prin extinderea şi modernizarea infrastructurii cloud şi a capacităţii de stocare a Data Center PRECIS – CNTI, împreună cu dezvoltarea unei infrastructuri distribuite puternice pentru colectarea şi prelucrarea cantităţilor mari de date obţinute de la sisteme si servicii pervazive sau de tip IoT.

Plecând de la experienţa de peste 20 de ani a Facultăţii de Automaticăşi Calculatoare în domeniile grid şi cloud computing, proiectul CloudPrecis are rolul de a crea un pol de excelenţă în Cloud computing şi masive mari de date, oferind servicii de cercetare in domenii multi-disciplinare, servicii de stocare şi prelucrare a datelor masive provenite din domenii ştiinţifice şi surse diferite, precum şi suportul pentru dezvoltarea sistemelor avansate de inteligenţă artificială, facilitând astfel crearea de sisteme inteligente care să răspundă cerinţelor societăţii informaţionale interconectate actuale. În acest fel, centrul CloudPrecis se va integra într-o reţea naţională de centre de date modernizate şi va reprezenta un punct de reper şi forţă în reţele internaţionale de cercetare şi educaţie şi structuri internaţionale pentru standardizarea, interconectarea şi utilizarea resurselor de calcul, atât cele din care face deja parte cât şi a unor noi structuri la care proiectul de faţă va permite aderarea.

Obiectivul general este în acord cu Prioritatea de Investitii 1a prin faptul ca o data cu implementarea proiectului UPB isi va imbunatati infrastructura de cercetare si inovare si capacitatile pentru dezvoltarea unui centru de excelenţa în CDI, in particulat Cloud si Bigdata, şi isi va promova centrul de competenţă la nivel european.
Proiectul răspunde obiectivului specific 1.1 din prezentul Ghid al Solicitantului prin faptul ca va conduce la cresterea capacitatii de CDI intr-un domneniu de specializare inteligenta si anume domeniul “Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu şi securitate”, subdomeniul “2.1.4. Calcule de înaltă performanţă şi noi modele computaţionale”. Proiectul este în concordanţă cu Obiectivul specfic aferent Axei prioritare 1. Activităţile de cercetare – dezvoltare deoarece Cloud-ul va sprijini noile servicii digitale prin furnizarea unor spaţii masive de stocare a datelor şi a puterii de calcul necesare pentru digitalizarea industriei europene şi a ştiinţei. Proiectul răspunde obiectivului general al Programului Operational Competitivitate care urmăreşte să contribuie la realizarea obiectivului global al Acordului de Parteneriat prin susţinerea CDI şi TIC pentru competitivitate şi dezvoltare.